Naturterapi​

Naturterapi forløb

Naturterapi er en relativ ny terapeutisk metode, hvor man anvender naturen og udeliv ud fra et terapeutisk afsæt. Interessen for naturen og ikke mindst naturens positive indflydelse på vores krop og psyke er heldigvis stigende, og indenfor videnskaben bliver naturens helende virkning løbende dokumenteret.

Forskning har dokumenteret, at ophold i naturen blandt andet kan reducere symptomer på stress, angst og depression, styrke immunforsvaret, sænke blodtrykket, reducere sygefravær, og forbedre nærvær, humør og selvværd.

På Parkvænget har vi derfor skruet op for naturbaserede aktiviteter, hvor vi beskæftiger os med social, mental og fysisk sundhedsfremme. Vores aktiviteter favner natur, krop, psyke og fællesskab i et samspil, som giver de bedste betingelser for trivsel og sundhed.

Naturbussen

Udviklingsmedarbejderne Jakob og Miguel tilbyder naturoplevelser til beboerne hver uge. Ugentlig kører en gruppe afsted ud i skoven for at opleve naturens positive effekt på menneskers velbefindende. På disse ture, er der fokus på at skabe 'støttemiljøer', hvor deltagerne fokuserer på at finde ro og nærvær. Støttemiljøer kan være steder, der opleves trygge at opholde sig, hvor kroppen og sjælen kan slappe af og koble af. Følelsen af at sidde op ad et kæmpe egetræ, der har rødderne solidt plantet i jorden, kan give ro i kroppen, hvis ambivalensen over beslutninger fylder meget i hverdagen. Et bål kan også fungere som et støttemiljø, hvor samtaler og fordybelse er i fokus. På turene tales om de 9 grundfølelser og hvordan disse kan mestres:

  • Positive følelser (glæde og interesse)
  • Neutrale følelser (forbavselse)
  • Negative følelser (vrede, bedrøvelse, frygt, skam, afsky, væmmelse)

​Forskellige typer af bevidsthed

Deltagerne taler også om forskellige typer af bevidsthed i hverdagen.​'Den direkte opmærksomhed' er dén opmærksomhed, der kræver tankemæssige processer fx. når vi koncentrerer os om en opgave, hvor tankerne kører. Hvis ikke der holdes bevidste pauser i forhold til den direkte opmærksomhed kan vi let udtrættes og det kan påvirke trivslen.

'Fascination' derimod, finder sted, når vores opmærksomhed fanges middelbart. Det kan være når vi ser smukt løvfald om efteråret, eller når øjnene dvæler ved en skovsø med lysegrønne forårsblade der pulser i vinden. Her finder ikke trættende beslutninger sted, her er der mulighed for at hvile i nuet og nyde blot dét. 

​Bål i sansehaven

Sansehavens glæde

​For de beboere der ikke endnu har mod på at tage med i skoven, tilbydes bål i sansehaven med musik.

Ugentligt mødes dem der har lyst omkring bålet og hygger sig med levende musik og små lækre måltider. Her er der mulighed for at mødes på tværs af huset enheder og skabe nye venskaber og relationer.

​Læs mere om naturterapi i bogen; Vi er natur, genopdag naturen og mærk dens helbredende kræfter. ​Jakob har gennemfør en naturterapi-uddannelse og bruger sine erfaringerne fra uddannelsen i forløbene fx via stille-øvelser, refleksions-øvelser og andre mikroforandringer.

  • Eksempler på aktiviteter kan være:
  • ​Stillegang i skoven, med sanselig opmærksomhed
  • ​Mindfullness i naturen
  • ​Mad over bål
  • ​Guitar og fællessang ved bålet
  • ​Samarbejdsøvelser i skoven
  • ​En ugentlig tur med ”Naturbussen” ud i et naturskønt område
  • ​Vejrtrækningsøvelser
  • ​Historiefortællinger om naturens magiske egenskaber
  • ​Fisketure og vandreture